UKK

Parhaat sukelluskurssit ja sukellusvarusteet sinulle

Kysymyksiä ja vastauksia sukellusharrastuksen aloittamisesta.

Sukelluksesta uusi harrastus!

Sukeltaminen on portti vedenalaiseen maailmaan! Sukeltamisen kautta pääset oppimaan jotain ihan uutta, tutustumaan uuteen elementtiin, kokemaan uusia elämyksiä ja nauttimaan painottomasta olotilasta. Sukeltaminen vaikuttaa mielentilaasi positiivisesti, sillä se rentouttaa, virkistää ja lievittää stressiä. Sukellusharrastuksen kautta tutustut uusiin kavereihin, joiden kanssa voit vaikka matkustella maailman hienoimpiin sukelluskohteisiin. Sukeltajana et ole koskaan valmis, vaan voit aina oppia jotain uutta ja syventyä sukelluksen eri ulottuvuuksiin.

Miten pääsen kurssille?

Kurssille pääset etsimällä haluamasi paikkakunnan kouluttajan ja ilmoittautumalla suoraan hänelle. Päivitämme sivuja ja kouluttajatiedot löytyvät jatkossa täältä. Voit myös olla yhteydessä meihin, niin autamme sinut alkuun.

Mitä peruskurssilla tapahtuu?

Peruskurssiin sisältyy teoriaosuus ja -koe sekä allasosuus ja avovesiosuus. Teoriaosuudessa käydään läpi laitesukeltamiseen liittyvät perustiedot. Altaassa harjoitellaan taitoja, jotka kerrataan avovedessä. Yleisimpien koulutusjärjestelmien peruskurssin sisältö pohjautuu World Recreational Scuba Training Councilin määrittelemiin standardeihin (https://wrstc.com/). Suomessa pidetään laitesukelluksen peruskursseja muun muassa SSI:n, PADI:n, CMAS:n, sekä NAUI:n koulutusjärjestelmien mukaan. Suomen Sukeltajaliitto kouluttaa CMAS:n mukaan.

Kuinka kauan peruskurssi kestää?

Peruskurssi kestää lyhimmillään alle viikon, jos haluaa käydä kurssin intensiivisenä. Suomessa se ei valitettavasti ole aina mahdollista, koska talvella ei voida suorittaa avovesiosuutta. Useimmiten teoriat ja allasharjoitukset tehdään yhden kuukauden aikana, mutta tämä riippuu täysin kouluttajasta ja hänen mahdollisuuksistaan järjestää esim. allasaikaa. Kurssin kestoon vaikuttaa myös oppilaan kyky oppia kurssilla opetettavat taidot, sillä kaikki taidot tulee oppia altaassa ennen avoveteen siirtymistä. Kurssin alussa käydään läpi peruskurssin rakenne ja aikataulut.

Pitääkö osata uida, jos haluaa käydä sukelluskurssin?

Peruskurssin vaatimuksena on osata uida 200 metriä yhtäjaksoisesti ja kellua 10 minuuttia paikallaan. Jos nämä sinulta onnistuu, niin olet tervetullut kurssille!

Miten voin testata laitesukellusta?

Sukelluskokeiluja järjestetään ympäri Suomen sukelluskouluttajien toimesta. Sukelluskokeilussa pääset kokeilemaan hengittämistä sukelluslaitteilla veden alla kouluttajan välittömässä läheisyydessä. Sukelluskokeilussa käydään lyhyesti läpi muutama perusseikka teorian avulla ja vedessä harjoitellaan myös muutama taito, jotta voit sitten turvallisesti nauttia vedenalaisesta maailmasta. Voit olla meihin yhteydessä, jos kokeileminen kiinnostaa. Täältä löydät sukelluskouluttajia paikkakuntakohtaisesti.

Voiko kuka vaan sukeltaa?

Jos olet perusterve, niin voit sukeltaa. Ennen jokaista kurssia täytetään terveysselvityslomake, jonka avulla varmistetaan, että olet terveytesi puolesta valmis kurssille. Esimerkiksi astma ja diabetes eivät enää suoranaisesti ole este sukeltamiselle, mutta silloin on syytä käydä varmistamassa lääkäriltä, että voit sukeltaa. Peruskurssille vaaditaan 10 vuoden ikä, jolloin oppilaasta valmistuu Junior Open Water Diver. 15 vuotta täyttänyt valmistuu suoraan Open Water Diveriksi.

Mitä tarvitsen mukaani peruskurssille?

Peruskurssille tarvitset mukaasi uima-asun ja pyyhkeen (allasosuus) ja jos käyt kurssin märkäpuvulla, tarvitset myös omat märkäkengät, hanskat ja hupun. Kuivapuvulla sukeltaessa tarvitset puvun alle kerraston. Perusvälineet (maski, snorkkeli ja räpylät) kannattaa hankkia itselle, sillä tarvitset niitä koko kurssin ajan. Omat perusvälineet tekevät kurssista miellyttävämmän, koska ne ovat henkilökohtaiset ja juuri sinulle sopivat. Verkkokaupasta löydät itsellesi sopivat varusteet.

Miksi oppilailla pitää olla omat perusvälineet?

Perusvälineet ovat varusteita, joiden tulee sopia hyvin käyttäjälleen. Kaikkien kasvot eivät ole samanlaisia, joten on aina mukavinta sekä turvallisinta että oppilailla on omalle kasvolle sopiva maski. Maski tulee hankittua joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin, joten paras alku sukeltajan uralle on, kun saa peruskurssin käytyä omilla varusteilla.

Useimmat räpylämallit sopivat kaikille. Räpylät ovat kaikkien snorklaajien sekä sukeltajien tarvitsemia, joten on luonnollista, että harrastuksen aloittaessa hankkii myös omat räpylät. Räpylöitä on sekä avokantaisia että umpikantaisia, joten on hyvä perehtyä ensin kumpaa mallia haluaa käyttää. Kuivapuvun kanssa käytetään aina avokantaräpylöitä. Olemme kokemuksesta huomanneet, että oppilailla on miellyttävämpää kurssilla, kun varusteet ovat sopivat.
Miten voin jatkaa sukeltamista?

Yksi tapa jatkaa sukeltamista on liittyä sukellusseuraan omalla paikkakunnallasi. Eri sukellusjärjestelmien välillä voi käydä jatkokursseja, joten vaikka aloitat sukeltamisen jonkin järjestelmän kautta, niin voit helposti käydä kursseja toisen järjestelmän avulla. Facebookissa toimii eri sukeltajaryhmiä, jonka kautta voi kysellä sukelluskaveria. Me autamme sinua tarvittaessa löytämään sinulle sopivan vaihtoehdon jatkaa sukellusharrastusta.

Voit myös osallistua erilaisille jatko- ja erikoiskursseille, jossa pääset harjoittelemaan lisää oman mielenkiintosi mukaan syvemmin taitoja ja tekniikoita. Yleisimpiä erikoiskursseja ovat syväsukelluskurssi, navigointikurssi, valokuvauskurssi, nitroxkurssi, nosteenhallintakurssi ja sukellusturvallisuuskurssi.
Eikö sukeltaminen ole kallista?

Laitesukeltamisessa tarvittavat varusteet maksavat kyllä jonkin verran niitä hankkiessa, mutta ne myös kestävät pitkään, kun niitä huoltaa. Tämän vuoksi varusteita ei tarvitse uusia joka vuosi. Loppujen lopuksi laitesukellus ei ole yhtään sen kalliimpaa kuin muutkaan harrastukset.

Kannattaako hankkia omat sukellusvarusteet?

Kyllä, ehdottomasti. Omien varusteiden hankkiminen on hyvin suotavaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jopa jo peruskurssin aikana. Omat varusteet ovat juuri sinulle sopivat, ne ovat aina käytettävissä ja mikä tärkeintä, tunnet omat varusteesi parhaiten. Nämä yhdessä madaltavat kynnystä lähteä sukeltamaan kurssin jälkeen yhdessä muiden sukeltajien kanssa ja sukeltamisesta tulee mielekästä. Sukellusvarusteita kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta ne ovat toimivia ja pitkäikäisiä.

Mistä voin hankkia sukellusvarusteita?

Uudet varusteet löydät helposti verkkokaupastamme. Käytettyjä varusteita löytyy mm. Facebookin ryhmistä Scubatori ja Sukelluskirppis. Snorkkeli.netin keskustelupalstalta löytyy myös myynnissä olevia sukellusvarusteita.

Voiko allasharjoitukset ja teoriat suorittaa Suomessa ja avovesiosuuden ulkomailla?

Toki voi. Tätä kurssia kutsutaan Referral-kurssiksi. Näitä kursseja järjestetään yleensä talvella ennen talven lomamatkojamme. Avovesisukellukset tehdään sukellussafarin alkupuolella, jotta loppumatkasta pääsee nauttimaan sukeltamisesta.

Voiko Suomessa sukeltaa?

Suomessa voi tänä päivänä sukeltaa ympäri vuoden. Meillä on kirkkaita järviä, lampia ja avolouhoksia, joissa sukeltaminen on hienoa hyvän näkyvyyden vuoksi. Olosuhteiden vuoksi moni Suomessa sukeltava suosii kuivapukua, koska vesien lämpötila ei nouse kesälläkään kovin korkealle. Lisätietoa suosituista suomalaisista sukelluskohteista löydät mm. Hylyt.net sekä Rrdc.fi.

Sattuuko sukeltaessa mihinkään?

Sukeltaessa ei satu. Peruskurssilla opetetaan taitoja, joita käytetään mm. paineen tasaukseen korvissa, jottei laskeutuminen satu korviin. Kipeänä ollessa ei tule sukeltaa, sillä se voi altistaa paineentasausongelmille. Myös sopivat varusteet, jotka eivät paina tai hierrä ikävästi, tekevät sukelluskokemuksesta miellyttävämmän.

Mitä tuotteita Sukelluskeskukselta saa?

Tuotetarjontamme pitää sisällään useamman valmistajan tuotteita. Pyrimme valitsemaan suositellut tuotteet niin, että ne ovat omakohtaisesti testattu ja hyväksi havaittu. Meidän kouluttajamme viettävät paljon aikaa vedessä, joten nopeasti huomataan yksittäisten tuotteiden toimivuus. Valikoimassamme on myös tuotteita mitä ei ole testattu omakohtaisesti, mutta asiakkaat ovat niitä kysyneet. Näet tuotekuvauksissa maininnan suosituksesta ja testihenkilöiden kommentteja.

Valikoimastamme löytyy muun muassa seuraavia tuotemerkkejä: Apeks Diving Ltd.AqualungMares ltd.Ursuit OySuunto Oy, Xdeep ltd.
Onko veden alla hengittäminen vaikeaa?

Ei ole. Sukellusvarusteet ovat viime vuosina kehittyneet huimasti ja annostimesta on nykyään helppo hengittää. Jos haluat hankkia oman regulaattorin, kannattaa tutustua tarjolla oleviin vaihtoehtoihin verkkokaupassamme. Heti peruskurssilta lähtien harjoitellaan oikeanlaista hengitystekniikkaa, jotta hengittämisestä tulee alusta alkaen tuttua.

Onko sukeltaminen vaarallista?

Sukeltaminen on turvallista, kun noudattaa koulutuksessa annettuja turvallisuusohjeita, pitää yllä sukellustaitoja ja sukeltaa vain oman koulutustason mukaisia sukelluksia. Tilastotiedon mukaan jopa ratsastaminen on vaarallisempaa kuin sukeltaminen.