Kuivapukujen materiaaleista

Parhaat sukelluskurssit ja sukellusvarusteet sinulle

Kuivapukujen materiaaleista

Scubapro Exodry

Sukelluskeskuksen verkkokaupassa on eri materiaaleista valmistettuja kuivapukuja ja yritän tässä hiukan avata noita eri materiaaleja muutamin esimerkein. Samoin eri materiaaleista tehtyjen kuivapukujen muutamia ominaisuuksia jotka liittyvät enemmän kyseisen puvun malliin ja käyttösuositukseen.

Trilaminaatti

Suomessa yleisimmin käytetty pukumateriaali on laminaatti jossa on useita kerroksia (yleensä vähintään kolme, joskus neljä tai useampia). Trilaminaatti eli kolmikerroslaminoidusta kankaasta valmistetuissa puvuissa uloin kerros muodostaa puvun ulkokuoren joka suojaa pukua kulutukselta, keskikerros on yleensä butyylia joka muodostaa vesi ja kaasutiiviin kerroksen ja sisäpuoli on materiaalia joka helpottaa pukemista tai tuntuu mukavalta asun sisäpuolella. Tällainen puku on yleensä hyvin kestävä, hiukan raskaampi riippuen eri kerrosten paksuudesta. Yleistäen voisi sanoa että mitä karkeampi pinta on sitä painavampaa materiaali on. Tämä tuo mukanaan kulutuskestävyyttä mutta se esimerkiksi kuivaa hitaammin kuin sileämpi pinta. Sukelluskeskuksen pukuvalmistajat neulovat ja/tai liimaavat saumat pitäviksi.
Tällaisia pukuja valmistavat esimerkiksi Bare, Santi ja Ursuit sekä Scubapro. Materiaalien markkinointinimiä on esimerkiksi Softdura ja Cordura (Ursuit)

Kalvomatriaalit

Hiukan kevyempi materiaali on usempi kerroksinen esimerkiksi nailonista valmistettu ”membrain” kalvon tyyppinen rakenne jossa kaasutiviyden ja vedenpitävyyden varmistaa erittäin tiukka ja tiivis kangas. Tällaisen puvun ehdoton etu on erittäin kevyt mutta kestävä rakenne. Esimerkki tällaisesta puvusta on mm. Avatar kuivapukumme, jonka paino L kokoisena on alle kolme kiloa. Olemme testanneet puvun toimintaa kouluttajan käytössä talvikauden 2020-21 ja puku on toiminut täysin moitteetta ja se on erittäin mukava myös tekniikkasukeltamisessa. Extra hyötynä voisi sanoa että puku ei juurikaan estä esimerkiksi valve drillien tekemistä tai muuta liikkumista – lisäksi puku kuivaa todella nopeasti käytön jälkeen.

Neopreeni

Yksi maailmalla suosituin materiaali on märkäpuvuista tuttu neopreeni, näiden pukujen markkinointi on kuitenkin suomessa ollut vähäistä ja niistä on edelleen liikkeellä alkuajan neopreenimateriaalien kokemuksista kumpuavia uskomuksia. Eli vanhat puvut olivat raskaita, kömpelöitä ja paksuja. Sen sijaan Sukelluskeskuksen uudet neopreenikuivapuvut ovat materiaaleiltaan kehittyneempiä ja niissä on etuna joustavuus ja itse materiaaliin rakennettu eristysominaisuus kylmää vastaan.

Nykyaikainen virkistyssukellukseen tarkoitettu neopreenikuivapuku on valmistettu yleisimmin puristetusta tai murskatusta neopreenistä. Valmistusprosessissa neopreeni puristetaan ohuemmaksi jolloin sen ominaisuudet kuvapukukäyttöä varten muuttuvat erittäin hyviksi. Puku on lämmin ja se on materiaalina myös mukavan joustava – lämpimyys mahdollistaa kesällä hyvin ohuen väli/alusasun käytön. Neopreenikuivapukujen huonona puolena on puvun materiaalista johtuva paino ja sen pinnan hitaahko kuivaminen – toisaalta puku säilyttää eristysominaisuuksiaan vaikka sattuisi vuoto kohdalle. Edullisimmissa neopreenikuivapuvuissa ei myöskään yleensä ei ole isoja tekniikkasukellus-reisitaskuja.

Joustavuuden ansiosta puvusta voidaan tehdä myös istuvampi kuin muista materiaaleista valmistaessa ja tämän ansiosta puku antaa sukellusasennolle hiukan enemmän vapautta (mm. valokuvaavalle sukeltajalle). Neopreenipuvut ovat samalla tavalla vesi ja kaasutiiviitä kuin muista meteriaaleista valmistetut puvut ja nykyaikaiset puvut ovat myös kestäviä – ja helposti korjattaissa tarvittaessa. Tällaisia pukuja Sukelluskeskukselle valmistaa mm. Bare, Scubapro ja Mares. Yksi neopreenikuivapuvun etu on myös se että niistä löytyy edullisiakin vaihtoehtoja. Lisämainintana voisi sanoa että Scubapron neopreenin valmistukseen ei käytetä lainkaan raakaöljyperäisiä materiaaleja!

Mitä sukelluskeskus sitten suosittelee kuvapukujen osalta?

  • Matkalle: Avatar kuivapuku jos painorajoilla on merkitystä. Jos painorajat eivät haittaa puvun voi valita omien mieltymysten mukaan
  • Tekniikkasukeltamiseen: Avatar, Scubapron laminaattipuvut, Santin puvut, Baren puvut (sekä laminaatti että suuri osa neopreenipuvuista, huomioi taskut) sekä ehdottomasti myös Ursuitin puvut
  • Virkistussukeltamiseen: Scubapron neopreenikuivapuvut, Avatar kuivapuku, Mares neopreenikuivapuku sekä tietysti kaikki myös tekniikkasukeltamiseen sopivat puvut. Edullisimmillaan kuvapuvun hankinnasta selviää alle 900€ kun valitsee kuivapuvuksi Scubapro Exodry kuivapuvun.

Mutta lopulta voi sanoa että se puku mikä itsestä tuntuu parhaimmalta on yleensä se sopivin valinta, kannattaa kuitenkin kysellä kokemuksia, teknisiä tietoja ja mahdollisuuksien mukaan tulla ja katsella eri materiaalien ominaisuuksia paikan päällä. Pyrimme myös järjestämään kokeilumahdollisuuksia eri puvuille!

Jäikö joku asia mietityttämään kuivapukujen osalta? Laita viestiä ja kysy lisää info@sukelluskeskus.fi

Kuivapukuvalikoimamme löytyy täältä

Muistathan tarkistaa kuivapulua hankkiessasi että se on CE merkitty ja että siinä on asianmukainen standardi merkintä – koska kuivapuvut ovat luokiteltu henkilösuojaimiksi ja niiden tulee täyttää tietyt vaatimukset. Lisää tietoa Työterveyslaitoksen sivuilta