Onko yösukelluksessa mitään järkeä?

Sukelluskurssit ja sukkellusvarusteet

Onko yösukelluksessa mitään järkeä?

Yösukellus voi olla monelle jo ajatuksenakin pelottava kokemus. Kuka haluaa mennä pimeällä veden alle? Eihän siellä näe mitään, koska kaikki on ihan mustaa! Olen samaa mieltä siitä, että yösukellus todellakin on jännittävää. Voin tuntea jännityksen jo kun saavun sukelluspaikalle ja lähestyn rantaa, jossa pääsen ensimmäisen kerran katsomaan mustaa vettä. Mietin, mitä kaikkea tumma vedenpinta kätkee alleen. Tutulla sukelluspaikalla jännitys tasaantuu, koska tiedän, mitä sukelluskohteella on odotettavissa. Uusi paikka, etenkin ulkomailla, kutkuttaa vatsan pohjassa. Maltan tuskin odottaa, että pääsen näkemään vedenalaista elämää pimeässä. Yösukelluksella aistit heräävät ihan eri tavalla eloon. Äänet, näkö- ja kehon tunnehavainnot saavat uusia impulsseja pimeässä.

Vanha tuttu paikka näyttää pimeällä ihan uudelta. Pimeässä sukeltamisessa on jokseenkin elokuvamainen fiilis. Kun tyhjennän tasapainotusliivin ja laskeudun veden alle, tiedän että jälleen yksi elämys odottaa kokijaansa. Ympärillä on pimeää, hiljaista ja kuulen vain omien kuplien äänen. Näen ainoastaan sen, mihin valokeila osoittaa. Valokeila lävistää pimeyden ja muiden sukeltajien valot heijastuvat kaukaa pimeydestä. Olo on kuin leijailisin avaruudessa ja katselen kaukaisuudesta maailmaa alaspäin. Tuttu sukelluskohde kätkee sisäänsä samat ”nähtävyydet”, mutta pimeällä ne näyttävät haamumaisilta lampun valossa. Tutussa paikassa on mukavaa käydä sukeltamassa. Vaikka tiedän, mitä veden alla odottaa, silti kaikki näyttäytyy erilaisena kuin päivällä.

 

 

Lämpimissä vesissä en jättäisi yösukellusta väliin mistään hinnasta. Yöllä eri kala- ja kasvilajit aktivoituvat ja sama kohde näyttää täysin erilaisen puolen itsestään. Jotkut lajit saalistavat öisin, jolloin niiden näkee liikkuvan aktiivisesti, kun taas päivällä nämä lajit viihtyvät paikallaan. Mureenat ovat aktiivisia pimeällä ja hakevat sopivaa saalista. Ne näyttävät upeilta luikerrellessaan ja piiloutuessaan korallien väliin. Yösukellus lämpimissä vesissä on jännittävää, koska ei voi koskaan tietää, mitä kaikkea sukelluksen aikana näkee. Valokeila vaikuttaa eläimiin ja kasveihin eri tavoin. Jotkut eläimistä säikähtää ja ui karkuun, kun taas toiset vaikuttaa nauttivan huomiosta valokeilassa ja jäävät mallin tapaan näyttämään parhaita puoliaan. Leijonakala (toiselta nimeltään siipisimppu) tykkää valokeilasta, koska sen saalistaminen helpottuu ja uhrien paljastuessa. Kala tykkää valokeilasta niin paljon, että se tulee jopa liiankin lähelle uiskentelemaan. Pitää muistaa, ettei osoita valolla suoraan sukelluskaveriin ja aiheuta turhaa lisäjännitystä sukelluksen aikana leijonakalan lähentelystä. Tykkään kierrellä korallikumpareiden ympärillä ja tutkia mitä kaikkea ne kätkee itseensä.

 

 

Pimeällä aistit herkistyvät eri tavalla kuin valoisalla. Vaikka näkökenttä on rajoitetumpi, silmät tottuvat pimeyteen ja voivat havaita pohjanmuodot, eläimet ja kasvit. On jännittävää löytää tummia varjoja ja hahmoja veden alla ja kun valon kohdistaa näköhavaintoon, kohde paljastaa itsensä. Vain oma mielikuvitus on rajana, kun pimeässä yrittää arvata mitä valokeilaan saa vangittua. Kuuloaisti tulee veden alla tarkkaavaiseksi. Omat kuplat kuuluvat selkeimmin, sillä ne matkaavat annostimesta ylös pintaan hipoen poskia ja korvia. Sukelluskaverin tietokoneen hälytysäänet omien lisäksi kuuluvat helpommin pimeässä. Tuntuu, kuin kaikki muu maailma olisi kaukana ja sukellan hetkessä. Kiinnitän huomiota myös luonnon eri ääniin, kuten kalojen nakerteluun tai matalalla aaltojen kohinaan. Tunnen myös kehon liikkeet yösukelluksella eri tavalla. Tunnen, kuinka keho rentoutuu valokeilan näyttäessä tietä eteenpäin. Rentoudun myös siitä, että tiedän sukellusparin olevan lähellä ja voin helposti kommunikoida hänen kanssa. Tunnen, kuinka kuplat kertovat tien pintaan ja siten pystyn hahmottamaan tilan ympärilläni. Yösukellus on elämys, joka kannattaa ehdottomasti kokea.

Lue lisää täältä, mitä yösukelluksella kannattaa ottaa huomioon ja miten pääset harjoittelemaan yösukellusta. SSI Night & Limited Visibility (pimeäsukelluksen erikoiskurssi) opettaa sinua sukeltamaan pimeässä ja huonossa näkyvyydessä. SSI Navigation -kurssi puolestaan opettaa suunnistamaan veden alla ja lisää siten turvallisuutta sukeltaessa.