Sukellussafarin ennakkotunnelmia

Sukelluskurssit ja sukkellusvarusteet

Sukellussafarin ennakkotunnelmia

Syysillat hiipivät päälle ja valon määrä alkaa vähenemään. Talvi on tulossa, mutta ei ole ihan vielä täällä. Pimenevät illat jyytävät takaraivoa ja ärtymys nousee helpommin päälle. Näitä ajatuksia pohtien on mukavaa huomata, että se tarkoittaa samalla odotettavissa olevaa sukellussafaria Egyptin auringon alla. Me suomalaiset olemme matkustaneet perinteisesti syksyllä loka-marraskuussa pimeyttä karkuun etelään. Sukeltajat lähtevät syksyn tullen sukeltamaan maailman parhaimpien sukellusvesien ja riuttojen luokse. Sukellussafarin, eli ”livarin”, odottaminen helpottaa pimenevissä illoissa ja ajatukset harhailevat safarialuksen kannelle aurinkoa ottamaan tuon tuosta. Matkan odottaminen nostaa tunnelmaa ja töissäkin keskustelut tahtovat väkiselläkin ajautua syksyn lomasuunnitelmiin.

Omia sukellusvarusteita käyn mielessä läpi ja hypistelen hieman ohimennen. Välillä huomaan ajautuneeni varastoon varusteiden luokse tarkastamaan niiden kuntoa ja pohtimaan, josko ne vielä huollattaisi ennen reissua, vaiko vasta reissun jälkeen. Pieni koesukellus pitää kyllä tehdä hyvissä ajoin, jotta voin varmistaa
laitteiden toimivuuden ja mahdolliset korjaukset ehtii tekemään ennen matkaa.

Sukelluksia ja kohteita selailen netissä läpi ja katselen Youtube-videopätkiä edellisistä reissuista, fiilis nousee pikkuhiljaa syksyn pimeyden lähestyessä. ”Jotain mitä odottaa” on kyllä ollut erinomainen neuvo, minkä olen kuullut syysväsymyksen kampittamiseksi. Kuvat edellisiltä reissuilta tuovat mieleeni kaikki tunteet, tuoksut, ja äänet mitä matkan aikana kuulee niin pinnalla kuin vedenalla. Ja parasta livarilla on ehdottomasti se, kun saa riisua kengät laivalle tullessa ja kulkea koko viikon paljain jaloin.

 


Melkeinpä jo aamupalaksi tekee mieli valmistaa omelettia, lettuja ja murukahvia fiilikseen päästäkseen. Safarilaivan ruoka on kyllä koko viikon ajan todella herkullista. Kokki osaa hommansa ja valmistaa todella maukkaita ruokia. Ihmettelen joka kerta sitä, miten taitavasti ja monipuolisesti hän viikon aikana kokkaa eri ruokalajeja, salaatteja ja jälkkäreitä. Keinustuoli tuo lähimmän olotilan olohuoneessa laivan keinumisesta. Mutta onneksi keinumiseen laivalla tottuu nopeasti. Hassuinta on se, kun laiva viikon päästä palaa satamaan ja pääsemme maihin. Silloin keinuminen vasta tuntuukin oudolta.

Märkäpuku vai kuivapuku? Siinä yksi matkaa edeltävistä kysymyksistä, joka herättää keskustelua. On sukeltajia, jotka haluavat tuntea veden ihollaan, jos mahdollista. Silloin pääsee ”lähemmäksi” vedenalaista maailmaa. Sitten on niitä sukeltajia, jotka vannovat kuivapukusukeltamisen puolesta tilanteessa kuin tilanteessa. Kumpaan sinä kuulut? Molemmilla pärjää kyllä livarilla, koska vesi on vähintään 23 asteista. Entä, jos otan mukaan molemmat ja vaihtelen niitä viikon aikana? Mahtuukohan ne matkalaukkuun? Yksi parhaita lomafiiliksen nostattajia on kyllä pakkaaminen. Ensin voi listata mitä kannattaa ottaa mukaan ja
sitten yrittää saada ne sopimaan laukkuun. Suomalaisena vaaleahipiäisenä pitää ehdottomasti muistaa ottaa aurinkorasva mukaan!

 

Kuvaaja Antti Smal.

Livarin aikana ehtii nähdä kaikenlaista, voi kuinka odotan kaikkia niitä sukelluksia, joita ehdin viikon aikana reissussa tekemään. Viimeisinä päivinä meinaa jo mennä sekaisin siitä, missä on mitäkin eläimiä ja luonnon ihmeitä nähnyt. Lokikirjaan pitää kyllä muistaa joka päivä kirjata sukellukset ylös, koska reissun jälkeen niitä on mahdoton muistaa yksityiskohtaisesti.

Mikä on sukellussafari eli liveaboard eli livari?

  • Livarilla keskityt ainoastaan rentoutumiseen ja sukeltamiseen
  • Livarin aikana asutaan, syödään ja yövytään samalla laivalla koko safarin ajan
  • Livarilla on täysihoito
  • Livarilla yövytään yleensä kahden hengen ilmastoiduissa hyteissä
  • Livarilla varusteiden kuljettamisesta ei tarvitse huolehtia laivalle päästyä
  • Livarilla voit suorittaa haluamiasi sukelluskursseja

Vielä ehdit mukaan tämän syksyn livarille Egyptiin! Tutustu matkoihimme tarkemmin täällä. Verkkokaupassamme on tarjolla myös osamaksumahdollisuus.