Sukeltaminen pimeässä

Sukelluskurssit ja sukkellusvarusteet

Sukeltaminen pimeässä

Sukeltaminen pimeässä

 

Vaikka kesä alkaa olla jo ohi ja illat pimenevät kohti talvea mentäessä, ei sen tarvitse tarkoittaa sukelluskauden päättymistä. Suomessa voi sukeltaa vuoden ympäri, mutta tarvitset mukaasi muutamia lisävarusteita, jotta sukeltaminen on edelleen turvallista ja mielekästä. Pimeällä sukeltaminen tuo sukeltamiseen uuden vivahteen ja usein jo tutuksi tullut sukelluskohde näyttäytyy erilaisena kuin valoisalla sukeltaessa. Ota tästä vinkit talteen ja lähde pimeäsukellukselle!

Pimeällä sukeltaminen eroaa valoisalla sukeltamisessa monellakin tavalla. Näet sukellusparin ainoastaan lampun avulla hänen valokeilasta tai valaisemalla paria omalla lampulla. Tämä pätee myös sukelluspaikkaan, sillä näet kerralla vain sen osan kohteesta, minkä sukelluslamppu valaisee. Näkyvyys on näin ollen huomattavasti rajoitetumpi kuin valoisalla sukeltaessa. Pimeällä syvyyden tarkkailu tietokoneesta on tärkeää, sillä et välttämättä pysty arvioimaan syvyyttä ympäristön perusteella. Tämän vuoksi hyvä nosteenhallinta on pimeässä arvokas taito. Navigointi kompassilla korostuu, sillä hyvässäkin näkyvyydessä näkökenttä rajoittuu lampun valokeilaan etkä välttämättä näe tutussakaan paikassa pohjan muotoja tai muita vedenalaisia tunnusmerkkejä. Jotkut kokevat pimeässä sukeltaessa, että on vaikea hahmottaa, missä asennossa on suhteessa pohjaan. Vain kuplat kertovat suunnan pinnalle.

Ennen sukeltamaan lähtöä kannattaa tarkistaa, että kaikki varusteet ovat kunnossa ja toimivat. On mukavampaa ja rennompaa sukeltaa tietäen, että kaikki toimii niin kuin pitääkin. Yksi ehdoton lisävaruste pimeällä sukeltaessa on lamppu, ja niitä mielellään mukana tuplaten. Päälampun sammuessa on oikein mukava ottaa toinen valonlähde käyttöön kuin jatkaa säkkipimeässä ilman lamppua ja hakeutua pinnalle, mistä se sitten ikinä löytyykin. Muista ladata sukelluslamppu (tai tarkista paristot) ennen sukellukselle lähtöä ja varmista, että varavalossa on myös virtaa. Käy ennen veteen menoa vielä parisi kanssa läpi, minkälaisella varustuksella olette lähdössä sukeltamaan. Paritarkastus on erityisen tärkeä toimenpide ennen pimeäsukellukselle lähtöä. Erityisesti sukellusparin lamppujen sijainti kannattaa tarkistaa sekä kerrata, miten valoilla kommunikoidaan. Käsimerkit on valoisassa helppo nähdä, mutta pimeässä tummilla hanskoilla tehtyjä käsimerkkejä on lähes mahdoton huomata. Tarkista myös, että tietokoneeseen tulee valo tai että sen voi valaista lampulla. Muista jättää valonlähde myös pinnalle rantaan, niin on helpompaa löytää takaisin perille. Pintavalon lisäksi voit myös laittaa valon rantaan veden alle tai roikkumaan laiturista, jotta tunnistat parisi kanssa oikean ylösnousukohdan.

 

 

Sukelluksen aikana sukellusparin merkitys korostuu. Lähellä pysyminen ja selkeät merkinannot helpottavat sukeltamista ja tekee siitä turvallisempaa. Pimeäsukelluksella kannattaa kommunikoida mieluummin paljon kuin liian vähän. Näin varmistat, että myös parilla on kaikki hyvin ja toisaalta voit havaita ongelmat nopeammin. Lampun kanssa sukeltamisessa kannattaa huomioida, että pitää lampun valokeilan vakaana. Lampun valokeilan heiluttaminen tarkoittaa yleensä, että jotain on pielessä. Pidä siis lamppu toisessa kädessä ja instrumentit toisessa, jotta pystyt seuraamaan niitä heiluttamatta lamppua hallitsemattomasti. Vältä valon suuntaamista suoraan sukelluskaveriasi kohti, sillä pimeään tottuneet silmät sokaistuvat kirkkaasta valosta. Kätevämpää on suunnata valokeila esimerkiksi pohjaan tai seinämään sukelluskaverin eteen hänen näkökenttään.

Pimeäsukelluksella tarvittavia lisävarusteita ovat:

  • Sukelluslamppu
  • Varalamppu (suositeltavaa, yleensä pienempitehoinen)
  • Tietokone taustavalolla tai valaiseva näyttö
  • Valo rannassa valaisemassa kotirantaa ja
  • Valotikku tai esim. strobovalo rantaan veden alle

Jos haluat oppia pimeäsukelluksesta lisää, osallistu SSI Night & Limited Visibility kurssille. SSI Perfect Buoyancy kurssilla pääset puolestaan oppimaan nosteenhallintaa, mikä auttaa pimeäsukelluksella keskittymään itse sukeltamiseen ja ympäristöön paremmin. Marraskuussa järjestettävä Diver´s Night on upea pimeäsukellustapahtuma, jossa sukeltajien valoista muodostuva vedenalainen ”valoshow” on vaikuttava. Diver´s Night on jokavuotinen maailmanlaajuinen tapahtuma, jossa sukeltajat menevät yhtä aikaa veteen riippumatta siitä missä päin maailmaa ovat. Tänä vuonna Diver´s Night järjestetään 3.11.2018 klo 20:18. Löydät lähimmän tapahtumapaikan tapahtuman verkkosivuilta.