Mikä mietityttää?

Täältä voit löytää vastauksen kysymykseesi. Jos vastausta ei löydy täältäkään, niin ole ihmeessä meihin yhteydessä.


Miten pääsen kurssille?

Kurssille pääset etsimällä haluamasi paikkakunnan kouluttajan ja ilmoittaututumalla suoraan hänelle. Päivitämme sivuja ja kouluttajatiedot löytyvät jatkossa  täältä


Mitä peruskurssilla tapahtuu?

Peruskurssiin sisältyy teoriaosuus ja -koe, allasosuus ja avovesiosuus. Teoriaosuudessa käydään läpi laitesukeltamiseen liittyvät perustiedot. Altaassa harjoitellaan taitoja, jotka kerrataan avovedessä. Yleisimpien koulutusjärjestelmien peruskurssin sisältö pohjautuu World Recreational Scuba Training Councilin määrittelemiin standardeihin (https://wrstc.com/). Suomessa pidetään laitesukelluksen peruskursseja muun muassa SSI:n, PADI:n, CMAS:n, sekä NAUI:n koulutusjärjestelmien mukaan. Suomen Sukeltajaliitto kouluttaa CMAS:n mukaan.


Pitääkö osata uida, jos haluaa käydä sukelluskurssin?

Peruskurssin vaatimuksena on osata uida 200 metriä yhtäjaksoisesti ja kellua 10 minuuttia paikallaan. Jos nämä sinulta onnistuu, niin tervetuloa kurssille!


Miten voin testata laitesukellusta?

Sukelluskokeiluja järjestetään ympäri Suomen sukelluskouluttajien toimesta. Sukelluskokeilussa pääset kokeilemaan hengittämistä sukelluslaitteilla veden alla kouluttajan välittömässä läheisyydessä. Sukelluskokeilussa käydään lyhyesti läpi muutama perusseikka teorian avulla ja vedessä harjoitellaan myös muutama taito, jotta voit sitten turvallisesti nauttia vedenalaisesta maailmasta. Voit olla meihin yhteydessä, jos kokeileminen kiinnostaa. 


Voiko kuka vaan sukeltaa?

Jos olet perusterve, niin voit sukeltaa. Ennen jokaista kurssia täytetään terveysselvityslomake, jonka avulla varmistetaan, että olet terveytesi puolesta valmis kurssille. Astma ja diabetes eivät enää suoranaisesti ole este sukeltamiselle, mutta silloin on syytä käydä varmistamassa lääkäriltä, että voit sukeltaa.


Mitä tarvitsen mukaani peruskurssille?

Peruskurssille tarvitset mukaasi uima-asun ja pyyhkeen (allasosuus) ja jos käyt kurssin märkäpuvulla, tarvitset myös omat märkäkengät, hanskat ja hupun. Kuivapuvulla sukeltaessa tarvitset puvun alle kerraston. Perusvälineet (maski, snorkkeli ja räpylät) kannattaa hankkia itselle, sillä tarvitset niitä koko kurssin ajan. Omat perusvälineet tekevät kurssista miellyttävämmän, koska ne ovat henkilökohtaiset ja juuri sinulle sopivat. 


Miten voin jatkaa sukeltamista?

Yksi tapa jatkaa sukeltamista on liittyä sukellusseuraan omalla paikkakunnallasi. Eri sukellusjärjestelmien välillä voi käydä jatkokursseja, joten vaikka aloitat sukeltamisen jonkin järjestelmän kautta, niin voit helposti käydä kursseja toisen järjestelmän avulla. Facebookissa toimii eri sukeltajaryhmiä, jonka kautta voi kysellä sukelluskaveria. Me autamme sinua tarvittaessa löytämään sinulle sopivan vaihtoehdon jatkaa sukellusharrastusta.


Voiko Suomessa sukeltaa?

Suomessa voi tänä päivänä sukeltaa ympäri vuoden. Meillä on kirkkaita järviä, lampia ja avolouhoksia, joissa sukeltaminen on hienoa hyvän näkyvyyden vuoksi. Olosuhteiden vuoksi moni Suomessa sukeltava suosii kuivapukua, koska vesien lämpötila ei nouse kesälläkään kovin korkealle. Lisätietoa suosituista suomalaisista sukelluskohteista löydät mm. www.hylyt.net, rrdc.fi.


Eikö sukeltaminen ole kallista?

Laitesukeltamisessa tarvittavat varusteet maksavat kyllä jonkin verran niitä hankkiessa, mutta ne myös kestävät pitkään kun niitä huoltaa. Tämän vuoksi varusteita ei tarvitse uusia joka vuosi. Loppujen lopuksi laitesukellus ei ole yhtään sen kalliimpaa kuin muutkaan harrastukset.


Kannattaako hankkia omat sukellusvarusteet?

Kyllä, ehdottomasti. Omien varusteiden hankkiminen on hyvin suotavaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jopa jo peruskurssin aikana. Omat varusteet ovat juuri sinulle sopivat, ne ovat aina käytettävissä ja mikä tärkeintä, tunnet omat varusteesi parhaiten. Nämä yhdessä madaltavat kynnystä lähteä sukeltamaan kurssin jälkeen yhdessä muiden sukeltajien kanssa ja sukeltamisesta tulee mielekästä. Sukellusvarusteita kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta ne ovat toimivia ja pitkäikäisiä.


Mistä voin hankkia sukellusvarusteita?

Uudet varusteet löydät helposti verkkokaupastamme. Käytettyjä varusteita löytyy mm. Facebookin ryhmistä Scubatori ja Sukelluskirppis. Snorkkeli.netin keskustelupalstalta löytyy myös myynnissä olevia sukellusvarusteita.