ETUSIVU   |   SUKELLUSKURSSIT   |   SUKELLUSMATKAT   |   VERKKOKAUPPA   |   USEIN KYSYTTYÄ   |   YHTEYSTIEDOT

 

Etusivu > Sukellusmatkat

Sukellusmatkat lumoavalle Palaulle viikottain!

Palau, Rock Islands

Mikronesian saarivaltio Palau löytyy lähes aina listalta, kun sukellus- ja matkailulehdet julkaisevat vuosittaisia Top 10 -sukelluskohteitaan. Yhtä usein se löytyy myös sukeltajien omilta 'vielä joskus' -listoilta.

Näille unelmille löytyy katetta, sillä Palaun ainutlaatuiset saaret tarjoavat henkeäsalpaavan kauniita maisemia niin pinnan ylä- kuin alapuolellakin. Venematkoja sukelluskohteille reunustavat turkoosista vedestä suoraan nousevat tiheän kasvillisuuden peittämät Rock Islands -saaret ja Mikronesian kuuluisin sukelluskohde Blue Corner tuo yhteen paikkaan hait, napoleonkalat, manta- ja kotkarauskut, kilpikonnat ja barracudaparvet. Toisaalta voit pohtia, olisiko Jacques Cousteaun maailman parhaaksi kohteeksi nimeämä Big Drop-Off sittenkin vielä hienompi...

Lähdöt joka viikko!

 

Palau sijaitsee Mikronesiassa itäisellä Tyynellämerellä. Sinne on hyvät lentoyhteydet mm. Soulista, Tokiosta ja Manilasta. Yhteistyökumppanimme Palaulla on Sam's Tours, Palaun paras sukelluskeskus, joka on voittanut kolmena viime vuonna peräkkäin TripAdvisorin arvostetun Certificate of Excellence -palkinnon asiakaspalautteen perusteella.

Big Drop-Off © Sam's Tours/Wendy Capili Wilkie

Sukellus − Palauta pidetään kokeneiden sukeltajien kohteena, sillä monet kuuluisimmista kohteista ovat syviä seinämiä ja voimakkaat virtaukset edellyttävät usein virtakoukkuja. Tätä ei kannata pelästyä, sillä Palaulla on tarjota kaikille jotain: upeista korallimuodostelmistä koostuvia seinämiä, riutan kulmauksia joihin kohtaavat virtaukset houkuttelevat haita, rauskuja ja kalaparvia; hiekkapohjaisia kanavia, tunneita ja onkaloita, matalia riuttoja sekä toisen maailmansodan rahtilaiva- ja lentokonehylkyjä. Sam's Tours valitsee kohteet sukeltajien luokituksen ja kokemuksen perusteella.

Sukelluspäivä alkaa klo 8:30, jolloin Sam's Tours hakee sinut Koror-pääsaarelta hotellistasi tieyhteydessä olevalle Malakal-saarelle, jossa sukelluskeskus sijaitsee. Useimmat sukelluskohteet sijaitsevat noin 45 minuutin venematkan päässä Rock Islands -saarten lomassa, joiden asumattomilla autiorannoilla syödään lounasta ja vietetään pinta-aikaa sukellusten välillä. Takaisin keskukselle tullaan klo 15-16 ja tämän jälkeen voit vielä sukeltaa niin paljon kuin haluat sukelluskeskuksen omalla Macro Wall -kohteella, jossa mm. mandariinikalat näyttäytyvät usein hämärän saapuessa.

Palaulla kaikkien sukellusten pitää lain mukaan olla opastettuja, ja jokaisella sukeltajalla tulee olla oma SMB-pintapoiju.

Kuuluisia sukelluskohteita

Big Drop-Off & Ngemelis Wall

Pystysuora seinämä, jonka reuna putoaa suoraan 300 metriin - Jacques Cousteaun suosikkikohde! Upeita pehmeitä koralleja ja viuhkoja, sekä suuria parvia värikkäitä riuttakaloja. Harmaita riuttahaita, valkoevähaita ja leopardihaita, kilpikonnia ja hyvin naamioituneita lehtiskorpioni- ja kivikaloja.

Sea Bream Down The Wall © Richard Barnden, Unique Dive Expeditions / Sam's Tours

Blue Corner

Tasanko riutan kulmassa, jossa eri puolilta tulevat merivirrat kohtaavat; reunassa jyrkkä pudotus syvyyteen. Houkuttelee virtausten ansiosta paljon suuria ja pieniä kaloja, jotka vaihtavat riutan puolta virtauksen mukaan. Kohteessa usein erilaisia riuttahaita, trevalleja, napsijoita, kilpikonnia, napoleonkaloja, mureenoita ja satunnaisesti myös kotkarauskuja, vasarahaita, härkä- ja tiikerihaita, valaita, tonnikaloja, mantoja ja valashaita.

Blue Holes

Neljä eroosion muodostamaa pystysuoraa kuilua suureen onkaloon, josta uloskäynti riutan seinämään. Laskuveden aikaan mahdollista sukeltaa Blue Holen läpi Blue Corneriin. Mustia koralleja onkaloiden sisällä. Valkoevä- ja leopardihaita usein nukkumassa onkalon pohjalla tai uloskäynnin luona. Onkalossa paljon makroelämää, mm. lehtiskorpionikaloja ja vapaakiduskotiloita. Uloskäynnillä usein wahoota, tonnikaloja sekä riuttahaita. Vaativa kohde: seuraa pohja-aikaasi tarkasti onkalossa, virtaukset voimakkaimmillaan puolenkuun aikaan.

Chandelier Cave

Viidestä yhteenliittyvästä ilmataskullisesta kammiosta koostuva luolajärjestelmä, joka oli aikoinaan maan pinnalla. Onkaloiden katoista riippuvat tippukivet näyttävät kimaltelevilta kattokruunuilta. Luolan suuaukolla on kolme toisen maailmansodan syvyyspommin hylkyä. Luolan sisällä on makean ja suolaveden muodostama harppauskerros. Etsi luolan seinämistä pieniä rapuja ja kardinaalikaloja, suuaukolta saatat löytää myös mandariinikaloja.

Devil Fish City

Kohde, joka on kuuluisa yleensä tammi-huhtikuussa vierailevista mantarauskuista. Kolme mantojen puhdistusasemaa. Kanava, jota reunustavat valtavat viuhka-, putki- ja pehmeät korallit, ja missä riuttahait, papukaijakalat, napsijat, barracudat ja fusillierit parveilevat. Odota virtakoukun avulla paikallasi, ja anna mantojen lähestyä sinua - maltti on tässä kohteessa valttia.

German Channel

Saksalaisten Palaun miehityksen aikana kaivama kanava, jota pitkin kuljetettiin lannoitetta Angaurin saaren laguunista merelle. Sittemmin kanavan ovat löytäneet mantarauskut ja hait, jotka tulevat laguunin suulle nousuveden tuomien ravinteiden perässä. Suuria jack-, trevally-, napsija- ja barracudaparvia. Mantojen ja haiden puhdistusasemia iltapäivisin. Kohteessa paljon veneliikennettä, nouse varovasti ja käytä aina pintapoijua.

Ngedbus Coral Garden, Wall & Corner

Kanjoneista ja koloista muodostuva korallipuisto, jossa ei yleensä ole virtausta. Loiva rinne kulkee pintariutalta alas noin 25 metriin. Krokotiilikaloja, rauskuja, seepioita, kotkarauskuja ja mustaevähaita, sekä parvia barracudia, napoleonkaloja, kilpikonnia sekä satunnaisesti suuria delfiiniparvia.

Amatsu Maru

Mikronerian suurin ja Palaun syvin hylky, Amatsu Maru on 150 metriä pitkä ja 20 metriä leveä japanilainen öljytankkeri, joka upotettiin toisen maailmansodan lopussa. Hylky on varsin ehkä ja makaa pystyasennossa - pohja 40 metrissä ja kansi 30 metrissä. Hylyn ympärillä ei ole korallia, mutta riuttakalat ovat ottaneet sen kodikseen. Syvyyden vuoksi vaativa kohde.

Iro Maru Wreck

Noin 50 metriä pitkä japanilaisten laivaston tukialus, joka upposi torpedon osumasta vuonna 1944 toisessa maailmansodassa. Sijaitsee pystyasennossa, pohja noin 40 metrissä ja kansi 26 metrissä. Mastoissa, tykkitorneissa ja aluksen ympärillä kasvaa hienoja kovia koralleja.

Uudenkuun ja täydenkuun retket

Täydenkuun aikaan punanapsijat kokoontuvat lisääntymään kahdessa eri paikassa Palaulla. Olosuhteet saattavat olla virtausten ja erittäin aikaisen ajan vuoksi haastavia, mutta elämys siitä kun satoja suuria napsijoita kokoontuu yhteen korvaa varmasti tämän. Vastaavasti uudenkuun aikaan kyhmyotsapapukaijakalat kokoontuvat aikaisin aamulla lisääntymään eräällä varsin kaukaisella riutalla - parhaimmillaan näitä papukaijakaloja saattaa olla paikalla tuhansia. Näitä retkiä vetävät Sam's Toursin meribiologit, ja ne tulee varata ennakkoon. Katso päivämäärät Sam's Toursin verkkosivuilta.

Snappers Rising From Deep © Sam's Tours/Richard BarndenBumpheads Spawning Away © Sam's Tours/Richard Barnden

Ainutlaatuista pimeäsukellusta

Sam's Tours järjestää myös ainutlaatuisia 'Blackwater diving' -yösukellusretkiä, joissa ei sukelleta tavanomaisilla riutoilla, vaan mennään avomerelle väliveteen ihmettelemään meren kummajaisia erityisesti tarkoitusta varten rakennetulle kehikolle, jossa on yöeliöitä houkuttelevat lamput kummassakin päässä. Kuvittele olevasi täydellisessä pimeydessä 16 metrin syvyydessä, 1000 metriä vettä suoraan alapuolellasi, houkutinvalojen kerätessä ympärillesi erilaisia pimeydessä loistavia ja sykkiviä eliöitä meren syvyyksistä...

Tekniikkasukellus

Sam's Toursin Unique Dive Experience -tiimi järjestää myös tekniikkasukellusretkiä riuttojen ja seinämien syvempiin osiin sekä hylkyihin. Tiimillä on täydellinen tekniikkasukellusvarustus tuplaseteistä ja dekosäiliöistä trimix-seoksiin.

Tutustu Palaun trooppiseen saareen Google Mapsin avulla.

Vuodenajat: Palaun ilmasto on mukava vuodenajasta riippumatta. Keskilämpötila on 27 astetta, ja sadekuuroja saattaa tulla läpi vuoden. Heinäkuu-lokakuu ovat hieman keskimääräistä sateisempaa aikaa, mutta silloinkin aurinko paistaa käytännössä päivittäin.

Sukellusta luontoystävällisesti: Palaun vesillä on useita merisuojelualueita, ja mm. haiden kalastus on kielletty kokonaan useiden muiden Mikronesian alueiden tapaan. Tällä hetkellä Palaulla valmistellaan kaiken kaupallisen kalastuksen kieltämistä kokonaan saarten aluevesillä, jotta alueen monimuotoisuus ja lajien kannat säilyisivät ainutlaatuisina. Luonnollisesti meidän velvollisuus sukeltajina on varmistaa, että emme omalla toiminnallamme millään tavalla koske, riko tai häiritse koralleja tai muita riutan eliöitä.

Sam's Tours toimii myös pinnan yläpuolella erittäin ympäristöystävällisesti, eikä käytä mm. kertakäyttöpulloja tai -astioita sukellusretkillään. Koska Palaulla ei ole kierrätysjärjestelmää, Sam's Tours mm. ei tarjoile tölkkijuomia vaan suodatetusta vedestä valmistettuja teetä, jääteetä ja mehuja. Kaikki lounasainekset valmistaa 100 % palaulainen keittiö, joka kiinnittää erityistä huomiota työntekijöiden oikeuksiin ja paikallisyhteisön tukemiseen.

Sukellusluokitusvaatimus: Kaikentasoiset sukeltajat löytävät hienoja kohteita Palaulta, mutta kuuluisimmat kohteet vaativat vähintään AOWD- tai vastaavan luokituksen, sekä kohtuullisesti sukelluskokemusta.

Muut aktiviteetit - Sukeltamisen lisäksi Sam's Tours järjestää kajakkiretkiä eri Rock Islands -saarille, joilla pääsee ihmettelemään saarten luontoa sekä saarten muodostamien laguuneja ja järviä, joista on muodostunut mm. rauskujen ja mandariinikalojen turvallisia luonnollisia lisääntymisympäristöjä. Joillekin saarille pääsee kajakkiretkellä jopa yöpymään rannalla.

Kayaking in Rock Islands © Sam's Tours

Palaun tunnetuin yksittäinen nähtävyys on eräällä Rock Islands saarella sijaitseva Jelly Fish Lake eli meduusajärvi, jonka suljetussa ekosysteemissä meduusat ovat ilman vihollisia menettäneet aikojen saatolla polttiaissolunsa ja lisääntyneet niin, että nykyään ne täyttävät järven. Näiden keltameduusojen seassa halukkaat pääsevät retkellä myös snorklaamaan.

Snorkeling in Jelly Fish Lake © Sam's Tours

Näiden saarteen luontoon keskittyvien retkien lisäksi on mahdollista tutustua toisen maailmansodan historiaan saarille jääneiden sotajäänteiden kautta, sekä tutustua saariin ilmasta käsin helikopterikierroksella.

Majoitus - Sam's Toursilla ei ole omaa majoituskapasiteettia, mutta he toimivat yhteistyössä useiden eritasoisten saarella toimivien hotellien kanssa, joista on seuraavaksi esitelty muutama.

Palau Pacific Resort on Palaun ylellisin resort. Hotellin ympärillä on valtava orkideapuutarha, ja suojaisa oma hiekkaranta. Kororin keskusta on siitä huolimatta vain muutaman minuutin päässä. Hotellissa on 160 palaulaiseen tyyliin sisustettua huonetta ja kaikki mahdolliset mukavuudet. Hotellin ravintolat tarjoilevat paikallisia ja kansainvälisiä herkkuja. Garden / Ocean View huoneen hinta per yö sesongista riippuen 440-545 / 500-610 USD. Huoneiden hintaan sisältyy aamiainen.

Palau Royal Resort -hotelli sijaitsee vastapäätä Malakalin satamaa kävelymatkan päässä Sam's Toursista. Hotellilla on kaikkiaan 157 ylellistä huonetta, oma valkohiekkainen ranta, kaksi ravintolaa ja baaria, uima-allas, tenniskenttiä, kuntokeskus, lasten leikkipaikka, kylpylä ja kauppoja. Superior-huoneiden yöhinnat sesongista riippuen 250-375 USD.

Rose Garden Resort sijaitsee Koror- ja Malakal-saariin yhteydessä olevalla Ngerkebesang-saarella mäen päällä, ja hotellilta on upeat näkymät vastapäiselle Malakal-saarelle. Sopii erityisesti matkustajille, jotka etsivät rauhallista ja mukavaa sijaintia. Hotellissa on 20 huonetta ja kaikilla oma parveke. Sukelluspäivinä Sam's Tours hoitaa kuljetukset sukelluskeskukselle. Scenic / Garden View -huoneet sesongista riippuen 158-238 USD per yö. Aamiainen kuuluu kaikkien huoneiden hintaan.

S&C Hotel Suites & Apartments -hotelli tarjoaa mukavaa budjettiluokan majoitus uusissa tiloissa kävelymatkan päässä Sam's Toursista. Saatavilla myös huoneita, joissa keittiö. Standard-huone 90 USD per yö. Sukelluspäivinä Sam's Tours hoitaa kuljetukset sukelluskeskukselle.

Matkan hintaan sisältyy:

 • lentokenttäkuljetukset
 • majoitus 7 yötä / 8 päivää sis. verot ja palvelumaksut
 • 5 päivää venesukellusta (2 sukellusta per päivä)
 • 1 snorklausretki meduusajärvelle sukellusten jälkeen
 • ilmainen 3 sukellus Chandelier Cave:lla
 • rajoittamaton määrä sukellusta Sam's Macro Wall -seinämällä
 • sukellusopas, säiliöt ja painot
 • ilmainen nitrox 32 % asti EANX-luokitetuille sukeltajille
 • lounaat ja virvokkeet sukelluspäivinä
 • Sam's Tours vesipullo ja riuttakoukku
 • lippuihin kirjoitettavat verot

Hinta per henki alkaen Yhden hengen huoneessa
(huippu / korkea / matala sesonki)
Kahden hengen huoneessa
(huippu / korkea / matala sesonki)
Palau Pacific Resort
Garden View Room
3470 / 3020 / 2750 € 2050 / 1820 / 1690 €
Palau Royal Resort
Superior Room
2490 / 2130 / 1700 €
1560 / 1380 / 1160 €
Rose Garden Resort
Scenic/Garden View Room
2020 / 1650 / 1430 €
1320 / 1140 / 1030 €
S&C Hotel Suites & Apartments
Standard Room
1090 €
850 €

Hintaan eivät sisälly:

 • kansainväliset lennot Helsinki-Koror-Helsinki
 • mahdolliset lisävuorokaudet ja sukellukset
 • retket tai erikoiskohteet Sam's Toursilla
 • aamiainen, ellei erikseen mainittu hotellikuvauksen yhteydessä
 • virvoitusjuomat tai alkoholi
 • paikalliset luonnonpuistomaksut ja -luvat (esimerkiksi 10 päivän Rock Islands Permit 100 USD, ilman Jelly Fish Lakea 50 USD)
 • vapaaehtoinen matkavakuutus, kehotamme matkustajaa ottamaan matkavakuutuksen, johon sisältyy peruutusturvavakuutus
 • Vuokravarusteet, mm. matkalaitepaketit, sukellustietokoneet, kamerat, valaisimet, salamat, skootterit.

Tietoa lennoista:

Varaamme lennot kullekin asiakkaalle matkan ajankohdan, aikatoivomusten ja lentojen saatavuuden mukaan. Suomesta Palaun Koror-pääsaarelle pääsee mm. Manilan kautta Unitedilla, Tokion kautta Deltalla, ja Soulin kautta kahdesti viikossa Asianalla tai Korean Airlinesilla. Esim. Finnair Helsinki-Manila menopaluu alkaen 930 €, United Manila-Koror menopaluu alkaen n. 500 €.

Yhdistelmämatkat:

Voit yhdistää viikon Palaulla hyvin esimerkiksi viikkoon Filippiinien kohteissamme, sillä lentojen vaihdot molempiin tapahtuvat Manilassa. Palau on myös yhdistettävissä ryhmämatkaamme Truk Lagooniin syyskuussa 2015.

Palau matkakohteena

Lentoaika: n. 20 tuntia Helsingistä
Aikaero: kesällä +7 tuntia, talvella +6 tuntia Suomeen nähden (UTC+9:00)
Passi ja viisumi: Passin täytyy olla voimassa 6 kk paluun jälkeen. Lentokentältä saa saapumisen yhteydessä 30 päivän turistiviisumin.
Kieli: Palau, englanti.
Rahayksikkö: US dollari. Luottokortit hyväksytään useimmissa paikoissa (mm. Sam's Toursilla). Huom. euroja ei hyväksytä matkavaluuttana.
Sähkö: Jännite 110V, amerikkalainen pistoke.
Puhelin ja internet: Palaulla on toimiva GSM-verkko, mutta verkkovierailua (roaming) ei tueta, joten suomalaiset kännykkäliittymät eivät toimi. Puhelut Suomeen puhelinkorttien avulla. Internet-yhteydet saarella perustuvat satelliittiyhteyksiin ja ovat varsin hitaita. Sam's Toursilla on wifi, jota voi käyttää prepaid-korttien avulla.

 

Tiedustelut sähköpostilla matkat@sukelluskeskus.fi tai puhelimitse 045 130 0865. Varaa matkasi ao. ilmoittautumislomakkeella.


Tampereen Sukelluskeskus Oy on rekisteröity Kuluttajaviraston valmismatkarekisteriin matkanjärjestäjänä rekiströintitunnuksella 750/08/MjMv.

Palveluhinnaston mukainen palvelumaksu 15 € /varaus peritään. Lisämaksu maksettaessa matka Visa, MasterCard ja American Express -luottokorteilla +1,5%, sekä Diners Club -luottokorteilla +3%.

Lisä- ja erityismatkaehdot >
Yleiset valmismatkaehdot >

Palau map © Sam's Tours

Palaun Long House © Sam's Tours / Judith Hoppe

Mobula Rays © Sam's Tours/Nick Martorano

Blue Corner © Sam's Tours/Wendy Capili Wilkie

Pink Anemone © Sam's Tours/Wendy Capili Wilkie

Nautilus © Sam's Tours/Wendy Capili Wilkie

Lagoon © Sam's Tours/Nick Martorano

Palau Pacific Resort

Palau Pacific Resort © Sam's Tours

Palau Pacific Resort © Sam's Tours

Palau Pacific Resort © Sam's Tours

Palau Pacific Resort © Sam's Tours

Palau Royal Resort

Palau Royal Resort © Sam's Tours

Palau Royal Resort © Sam's Tours

Sea Passion Hotel

Sea Passion Hotel © Sam's Tours

Sea Passion Hotel © Sam's Tours

Rose Garden Hotel

Rose Garden Hotel © Sam's Tours

Rose Garden Hotel © Sam's Tours

Rose Garden Hotel © Sam's Tours

S&C Hotel Suites & Apartments

Comfort Hotel © Sam's Tours

Comfort Hotel © Sam's Tours

Comfort Hotel © Sam's Tours

Sam's Tours Divecenter

© Sam's Tours

© Sam's Tours

© Sam's Tours