ETUSIVU   |   SUKELLUSKURSSIT   |   SUKELLUSMATKAT   |   VERKKOKAUPPA   |   USEIN KYSYTTYÄ   |   YHTEYSTIEDOT

 

Punaisenmeren sukellussafarien usein kysyttyjä kysymyksiä

Sivulta löydät useimpiin yleisiin Punaisenmeren sukellussaferita koskeviin kysymyksiin vastaukset.  


K: Onko sukellustukialuksilla makeaa vettä, jotta voin käydä suihkussa tai huuhdella kameran kotelon?
V: Veneissä on makean veden pesualtaat ja suihkut (pienemmissä veneissä vesivarat rajoitetut) sekä ämpäri, missä voit liottaa vedenalaisen kameran kotelon ja salamat tai valot.

K: Täytyykö tuoda pyyhe tai ehkä lakanat?
V: Saat vuodevaatteet ja pyyhkeen veneeltä, mutta suosittelemme että tuot ylimääräisen pyyhkeen henkilökohtaiseen käyttöön.

K: Tarvitseeko minulla olla mitään erityistä erikoissukellusluokitusta, jotta voin osallistua minisafari tai liveaboardille?
V: Ei, et tarvitse. Useimmat sukelluskohteet voidaan sukeltaa monin eri tavoin. Toki on suositeltavaa, että olet suorittanut jatkokursseja, jolloin voit tehdä niin helppoja sukelluksia kuin vaativampiakin. Huomioithan, että lähtiessäsi laitesukeltamaan Deep South ja Brothers -safareille tarvitset vähintään Advanced-tason luokituksen! Safagan safarille voit lähteä vaikkapa Scuba Diverina tai Open Water -peruskurssia suorittamaan!

K:Tarvitseeko minulla olle mitään erityistä sukellusluokitusta, jotta voin sukeltaa luonnonsuojelualueilla Marine Parkeissa?
V: Egyptin Underwater Lifesaving Federation suosittaa vähintään 50 kirjattua sukellusta ja Advanced-tason luokitusta.

K: Entä lämpötila talvella?
V: Egyptissä päivälämpötila ei yleensä koskaan mene alle 20:n asteen ja aurinko paistaa. "Paikallisella talvikaudella", joulukuu-helmikuu, aamuisin voi olla vähän kylmä, joten suosittelemme mukaan otettavaksi joitakin lämpimiä vaatteita ja tuulenpitävän takin. Veden lämpötila joulukuun lopussa on pohjoisen alueella n. 20 astetta ja eteläosissa n. 21 astetta. Suosittelemme 7mm pukua. Talviaikaan voi myös käyttää kuivapukua.
Hurghada lämpötilat
Päivä
Yö    
Vesi
Tammikuu
21
10
20
Helmikuu
22
11
20
Maaliskuu
24
14
21
Huhtikuu
28
18
22
Toukokuu
31
22
22
Kesäkuu
32
25
24
Heinäkuu
33
26
27
Elokuu
33
26
28
Syyskuu
32
24
27
Lokakuu
30
21
25
Marraskuu
26
16
22
Joulukuu
22
13
21

K: Pitääkö minun tuoda omat sukellusvarusteet?
V: Voit tuoda omat varusteet tai vuokrata ne Sukelluskeskuksesta Suomesta, vuokravarusteet on noudettava itse Sukelluskeskukselta ennen matkaa. Meillä on kaikki tarvitsemasi välineet. Veneillä olevat säiliöt ovat 12-litran alumiinisäiliöitä. On mahdollista myös vuokrata 15-litran terässäiliö (ilmalle), mutta älä unohda ilmoittaa siitä! Mikäli haluat 15-litran terässäiliön safarille, ilmoita siitä matkaa varatessasi kuitenkin viimeistään viikkoa ennen matkaa. Veneeltä saa pullot ja painot, painovyö otettava itse mukaan. Safagan safarille, hylkysafarille ja Hurghadan päivämatkoille on mahdollista saada varustetäydennyksiä vielä Hurghadassa, muille matkoille tämä ei ole mahdollista.

K: Minulla on Enriched Air Diver-luokitus. Onko nitroxia saatavilla liveaboardeilla?
V: Kaikilla Liveaboard-veneillä on tarjolla nitroxia. Sinun vain täytyy ilmoittaa ajoissa toivomasi täyttöjen määrä ennen safarille lähtöä.

K: Millä sukelluskohteilla sukellamme?
V: Sukelluskeskuksen tiimillä on aina suunnitelmalLiveaboard-matkoille, mutta tietysti myös kuuntelemme sukeltajien pyyntöjä. Jotkut ryhmät haluavat pysyä pidempään joillakin riutoilla ja joka ei ole meille ongelma. Viimekädessä sukelluskohteen ratkaisee aina sääolosuhteet ja veneen kapteeni.

Sukelluspaikat ovat tasoltaan vaihtelevia ja useimmissa paikoissa pärjää aloittelijakin. Parit jaetaan kokemuksen mukaan ja opas on saatavilla joka sukellukselle jos haluaa. On myös mahdollista sukeltaa parin kanssa erikseen. Kaikilla sukelluksilla ovat voimassa kursseilla opetetut turvamääräykset ja Egyptin paikalliset turvamääräykset. Esim. sukelluspuukkoa ei saa olla ja hanskojen käyttö on kielletty. Dekompressioita vaativat sukellukset on ehdottomasti kielletty ilman asian mukaista luokitusta.

K: Toimiiko matkapuhelin minisafarilla, Deep South-safarilla tai Brothersilla?
V: Minisafarien ja Deep South -safarien alueella joissakin paikoissa ei ole kattavuutta tai kattavuus on huono. Joillakin kohteilla se toimii hienosti. Brothersilla ei ole matkapuhelinverkkoa.

K: Pitääkö minun tuoda mitään erityisiä adapteria sähköpistokkeisiin?
V: Ei. Sama pistoke kuin kotona toimii aluksilla.

K: Voinko ladata digikameran tai salaman sukellusten välillä?
V: Kyllä, safariveneillä sekä päiväveneillä on mahdollista ladata kameran, sukelluslampun tai matkapuhelimen akut. 220 V generaattorit veneissä toimivat päivisin, mutta saattavat olla poissa käytöstä muutaman tunnin yössä.

K: Olen varannut vuokravarusteet safarille, mutta en ole käyttänyt niitä. Joudunko silti maksamaan vuokran?
: Kyllä. Vuokravarusteet jotka olet varannut joudut maksamaan käytätpä niitä tai et. Esim lampun vuokra on koko matkan ajalta vaikka käyttäisit sitä vain kerran.

K: Voinko maksaa safariveneillä luottokortilla?
V: Et. Kaikilla veneillä kaikki maksetaan käteisellä joko euroilla tai Egyptin punnilla. Veneellä maksetaan virvoitusjuomat / oluet sekä vapaaehtoiset tipit laivamiehistölle (suositus on noin 5 euroa päivä). Tipit muodostavat suurimman osan miehistön palkasta.Ennen matkaa kannattaa muistaa:

  • Tarkistaa passin voimassaoloaika (voimassa 6 kk matkan loppumisesta)
  • Pakata käsimatkatavaroihin matkalippu
  • Ottaa matkavakuutus
  • Tarkistaa rokotukset
  • Tarkistaa matkapuheluiden hinnat ulkomailla
  • Jättää läheisille yhteystiedot sekä lentotiedot 


Passi
 
EU-maiden kansalaiset saavat turistiviisumin Hurghadan lentokentältä alle 1 kk oleskeluun (sis. matkapaketin hintaan). Pelkät lennot varanneille ei kuulu viisumia. Mikäli alle 2-vuotiaalla on oma passi, hänen viisuminsa maksaa n. 20 USD. Passin on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen (23.1.2011).

Muiden maiden kansalaisten tulee itse varmistaa matkustusasiakirjojen tarve kyseisen maan konsulaatista. Lisäksi Egyptiin matkustavilta vaaditaan viisumi, joka maksaa 25 euroa / dollaria.

Matkanjärjestäjä ostaa viisumit matkapakettiasiakkailleen, joilla on Suomen passi. Viisumimaksun matkaaja on maksanut matkansa maksun yhteydessä. Viisumin matkustajat saavat saapuessaan kohteeseen. Viisumi muistuttaa postimerkkiä ja se tulee liimata passin tyhjälle sivulle.
Egyptin suurlähetystö puh. 09 4777 470. Huom! Diplomaatti- ja virkapassin haltioiden tulee aina anoa viisumi etukäteen ennen matkalle lähtöä Egyptin suurlähetystöstä.

Osanottajatodistus/vahvistus, matkalippu ja lähtöselvitys
 
Monet matkanjärjestäjät ovat siirtyneet liputtomaan lentämiseen. Kun koko matkan hinta on maksettu, kotiin joko saapuu postitse A4 kokoinen paperi, minkä yläkulmassa lukee sana matkalippu tai osanottajatodistus tai asiakas saa varausvahvistuksen sähköpostilla. Varausvahvistus on matkalippu, joka tulee ottaa mukaan matkalle.

Tämä paperi tulee säilyttää huolella. Matkalippu tulee ottaa mukaan lentokentän lähtöselvitykseen, sitä vastaan matkustajat saavat koneeseen nousukortin. Koneeseen nousukortissa lukee kunkin matkustajan istuinpaikan numero. Matkalippu/Osanottajatodistus toimii myös paluulippuna, joten se tulee säilyttää koko loman ajan. Samoin sitä tarvitaan maahan tullessa viisumin saamisen yhteydessä.

Sukellusopas
Lentokentällä
 
Matkanjärjestäjän lentokenttäsaattaja on lentokentällä tavattavissa kaksi tuntia ennen koneen lähtöä, aina siihen asti kunnes kone on lähtenyt. Saattajalta voi noutaa matkanvahvistuksen, mikäli sellaista ei vielä ole saanut (lähinnä äkkilähdöt), matkalaukkuihin lipukkeita ja tarvittaessa ottaa vielä matkavakuutuksenkin.

Etsi oma Sukelluskeskuksen oppaasi kun olet päässyt läpi passintarkastuksesta Hurghadassa.
Kirjeen tai sähköpostin mukana on tullut oppaasi ja veneesi nimi sekä oppaasi puhelinnumero. Huom. samalla lennolla voi olla useille eri veneille lähtijöitä.

Kohteessa
 Sukellussafarilla
Matkustajille jaetaan viisumikaavakkeet määränpäässä lentokentällä ennen passintarkastusta tai jo lentokoneessa. Ennen passintarkastusta haetaan passiin viisumileima erillisestä viisumipisteestä. Passintarkastuksen jälkeen jokaisen tulee noutaa hihnalta matkalaukkunsa. Lentorakennuksen ulkopuolella etsi oma Sukelluskeskuksen oppaasi joka kertoo sinulle minne mennä seuraavaksi.
 
Matkatavarat

Turkish Airlinesin reittilennoilla Euroopan ulkopuolelle saa kuljettaa ruumassa 30 kg painavan matkalaukun ja 8 kg käsimatkatavaraa, Hurghadaan lisäksi sukellusvarustelaukun. Käsimatkatavara on yksi laukku, jonka mitat eivät ylitä 23x40x55 cm. Ruumaan menevän matkatavaran pisin yksittäinen sivu saa olla 158 cm.

Finnairin lomalennoilla matkustaja saa kuljettaa veloituksetta matkan kestosta riippumatta korkeintaan 20 kg matkatavaraa ja 8 kg käsimatkatavaraa. Yksittäinen matkalaukku (esim. kahden henkilön yhteinen laukku) ei saa painaa yli 32 kg. Lentoyhtiöllä on oikeus periä lisämaksua yli menevästä painosta. Painorajoituksia on noudatettava tarkoin. Samoin tulee huomioida uudet matkustussäännöt nesteiden, ponnekaasujen yms. kuljettamisesta käsimatkatavaroissa.
 
Muita kuin sukellusvarusteita mukaan kannattaa ottaa todella harkiten. Finnairin lomalennoilla ylipainomaksu on 8 €/kilo. Mikäli painoraja ylittyy merkittävästi kannattaa maksaa sukellusvarustemaksu www.lomalennot.fi. Tällöin sukellusvarustemaksu on 35 €/suunta, varustemaksu on varattava hyvissä ajoin etukäteen ennen matkaa (noin kuukausi).

Finnairin lomalennoille matkustamoon voi viedä käsimatkatavarana enintään 56 cm x 45 cm x 25 cm kokoisen laukun. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien eivät saa ylittää näitä mittoja.

Mikäli matkalaukkusi vahingoittuu lennon aikana, on asia ilmoitettava lentoyhtiön edustajalle jo lentokentällä ja asiasta on täytettävä vahinkoilmoitus (PIR). Säilytä ilmoitus huolellisesti lentoyhtiölle/vakuutusyhtiölle mahdollisesti tehtävää korvaushakemusta varten. Arvoesineet ja erikoismatkatavarat pitää vakuuttaa erikseen, koska lentoyhtiön korvausvastuu on rajoitettu. Lentoyhtiö ei vastaa arvoesineiden vahingoittumisesta lennon aikana. Rahat, arvopaperit, korut, tietokoneet, kännykät ja kamerat täytyy pakata käsimatkatavaroihin.

Ilmailulaitos tiedottaa asiasta seuraavaa: "EU:n 6.11.2006 voimaanastuvien turvamääräysten mukaan myös henkilökohtaiseen hygieniaan tarkoitetut nesteet kannattaa pakata ruumaan menevään matkatavaraan. Nestemäisiä tuotteita voi kuljettaa matkustamossa korkeintaan 100 ml:n kokoisissa pakkauksissa, jotka kuljetetaan enintään yksilitraisessa, uudelleensuljettavassa ja läpinäkyvässä pakkauksessa, kuten muovipussissa. Rajoitus ei koske lentomatkan aikana tarvittavia
vauvaruokia ja –juomia alkuperäispakkauksessaan lääkkeitä ja muita lääkärin määräämiä tai eritysruokavaliosta johtuvia nesteitä.

Myös Tax Free –myymälöistä tehdyt kosmetiikka- ja alkoholiostokset voi tietyin edellytyksin viedä käsimatkana koneeseen. Sakset, kynsiviilat ja muut vastaavat terävät esineet on laitettava koneen ruumaan meneviin laukkuihin. 

Lisätietoja matkatavaroista ja niiden pakkaamisesta saa Ilmailulaitoksen internet-sivuilta:
http://www.finavia.fi/lentomatkustajille/lentoasemalla/pakkaaoikein.

Lähtöselvityksessä virkailija antaa kuitin ruumaan menevistä matkatavaroista, yleensä tämä pieni tarralipuke liimataan koneeseen nousukorttiin. Tämän tarran sisältämän koodin avulla kadonneet matkatavarat kyetään jäljittämään, joten lappu kannattaa säilyttää kohteeseen tuloon ja matkalaukkujen noutoon asti. 

Mikäli matkatavarat jostain syystä eivät saavukaan kohteeseen, tulee matkustajan ottaa yhteyttä lentokenttävirkailijaan ja täyttää asiasta vaadittava PIR - raportti jo lentokentällä. Raportin sisältämien tietojen sekä lähtöselvityksessä saadun tarralipukkeen avulla kyetään kadonneet matkatavarat jäljittämään. Laitathan matkatavaroihisi myös matkalaukkulipukkeen omilla osoitetiedoillasi varustettuna.

Varusteet
 
Tavarat kannatta pakata siten, että räpylät tulevat kassissa reunoille ja päällimmäiseksi liivi väärin päin. Kaikki varusteet on mahdollista vuokrata Suomesta etukäteen. Jos sinulla ei ole omia varusteita voit vuokrata ne Sukelluskeskuksesta hintaan 130 €. Paikanpäältä vuokrattuna hinta on noin 180 €.  Sukelluskeskuksen vuokravarusteet ovat erittäin laadukkaita Mares Vector 1000, Prestige tai Spirit paketteja ja sisältävät sukellustietokoneen sekä märkäpuvun. Halutessasi voit myös vuokrata Halcyon siipisetin. Sukelluskeskuksista voit myös vuokrata pyörillä vedettävän 128 litraisen vain 3,5 kg painavan Mares-varustekassin hintaan 20 €. Paikanpäällä vuokrattavat laitteet ovat monen kuntosia ja varsinkin puvut ovat aika vanhoja ja rikkinäisiä. Vuokrapaketteja on rajoitettu määrä.

Safagan safarille, hylkysafarille ja Hurghadan päivämatkoille on mahdollista saada varustetäydennyksiä vielä Hurghadan keskukselta, muille matkoille tämä ei ole mahdollista.

Veneiltä saa säiliöt ja lyijypainot ilman painovyötä veloituksetta.

Lamppuja Hurghadassa on rajoitetusti ja niiden kunto sekä valovoima on “vaihteleva”. Lampun vuokra on 8 euroa päivä ja lamppu vuokrattava aina koko matkan ajaksi. Suomessa Sukelluskeskuksella on myynnissä noin 50 euron hintaan hyviä matkalamppuja (esim. UK MiniQ40 eLed).
Veneiden säiliöt ovat 12/200 alumiinisäiliöitä. Tilauksesta on mahdollisesti saatavissa myös 15/200 terässäiliö, jonka päivävuokra on 3 €. Tuplasäiliöiden vuokra on 10€/ vrk ja ne on varattava etukäteen. Dekosäiliöitä löytyy 80cf/ 4€ ja 40cf/ 3€ vrk. X-Scooter vuokra 35,-/ vrk varattava etukäteen.

Deep South ja Brothers erityisohjeet

Kaikki sukellusvarusteet oltava Suomesta mukana tai etukäteen varattuna Sukelluskeskuksen kautta. Vuokravarusteet on noudettava itse Sukelluskeskukselta ennen matkaa. Varusteita ei ole mahdollista hankkia enää kohteessa (pullot ja painot saa veneeltä, painovyö otettava itse mukaan).
Kohteeseen siirrytään bussilla suoraan lentokentältä, matka kestää useita tunteja (3-6 tuntia). Bussissa ei ole välttämättä WC:tä, tarpeen vaatiessa pysähdytään aavikon reunalle. Bussissa on vettä tarjolla, matkan varrelta ei vättämättä ole mahdollista ostaa tai hankkia mitään.
Veneellä kaikki maksetaan käteisellä joko euroilla tai Egyptin punnilla. Ota rahat Suomesta mukaan. Veneellä menee kansallispuistomaksuihin noin 90 euroa, nitrox maksaa 6 euroa per täyttö tai 60 euroa viikko, lisäksi virvoitusjuomat/oluet sekä vapaaehtoiset tipit laivamiehistölle. Tipit muodostavat suurimman osan miehistön palkasta.

Vuokravarusteet jotka olet varannut joudut maksamaan käytätpä niitä tai et. Esim lampun vuokra on kuudelta vuorokaudelta vaikka käyttäisit sitä vain kerran.

Deep South ja Brothers matkoilla yösukellusmahdollisuudet ovat rajoitetut turvallisuuden takia. Veneellä matkan hintaan kuuluu aamupala, lounas, välipala ja illallinen sekä juomavesi, kahvi ja tee. Hyteissä on pyyhkeet ja vuodevaatteet. Matkapuhelimen kuuluvuus safarin aikana on rajallinen.


Lisätiedot sähköpostilla tampere@sukelluskeskus.fi tai puhelimitse 045 130 0865.
Tampereen Sukelluskeskus Oy on rekisteröity Kuluttajaviraston valmismatkarekisteriin matkanvälittäjänä.

Lisä- ja erityismatkaehdot >
Yleiset valmismatkaehdot >
 

Valmismatka

 

Shalkamy Explorer