ETUSIVU   |   SUKELLUSKURSSIT   |   SUKELLUSMATKAT   |   VERKKOKAUPPA   |   USEIN KYSYTTYÄ   |   YHTEYSTIEDOT

 

Etusivu > Sukellusmatkat

Bunaken Photo Specialty with Ralf Åström -sukellusmatka 19.2.-1.3.2016

Kehitä valokuvaustaitojasi
ammattivalokuvaajan opastuksella
Sulawesin upeissa maisemissa!


1 miespaikka ja 1 naispaikka jäljellä!

  Living Colours

Feather coral by Ralf Åström

Koska vedenalaiskuvia on vuosien varrelta kerääntynyt kymmeniä tuhansia, olen viime vuosina hakenut uusia lähestymistapoja mielenkiintoisten ja massasta erottuvien kuvien luomiseen. Digiaikana on helppo innostua kuvaamaan roiskimalla kuvia kaikesta ajattelematta kuvan sisältöä. Kovalevymme täyttyvät usein “turhasta tauhkasta”.

Nämä asiat silmällä pitäen olen ajatellut seuraavassa Bunakenilla Living Coloursilla järjestettävässä vedenalaisvalokuvaus-seminaarissa keskittyä teemaan 'Kuinka suunnittelemalla ja ennakoimalla saadaan aikaiseksi parempilaatuisia kuvia'. Yhtenä osa-alueena mustavalkokuvien luonti; kuvien editointi (rajaus, kontrasti- ja valoisuussäädöt sekä mustavalkokonvertointi). Mielenkiintoisia mv-kuvia saa aikaiseksi huonoissakin olosuhteissa, jolloin värikuvat jäävät keskinkertaisiksi. Kuvia otetaan tietysti väreissä, mutta usein voidaan väärän värisestä / salaman toimimattomuudesta, heikosta näkyvyydestä yms. johtuvista syistä saada mielenkiintoisen valo- ja muotomaailman sisältävästä kuvasta pelastettua loisto-otos muuttamalla kuva mustavalkoiseksi (ks. ennen-jälkeen esimerkki alla). Automaattimuunnokset tuottavat usein harmaata mössöä, mutta käyttämällä ajatuksella Photoshopin ja Lightroomin työkaluja luodaan kuvaan oikeanlaiset sävyt.

  Ennen:   Jälkeen:
Kuva ennen

Lyhyesti on tarkoitus saada aikaiseksi kuvia, joita voisi sijoittaa olkkarin seinälle ja katsoa niitä vielä muutaman vuoden päästä.

Seminaari sopii kaikentasoisille kuvaajille. Kurssille osallistuvat tarvitsevat vain va-kameran, suotavaa on oma läppäri, muttei pakollinen. Edistyneemmällä kameralla saa luonnollisesti enemmän irti seminaarista. Editointiin käytämme Photoshop- ja Lightroom-ohjelmia, mutta ne eivät ole osallistujille pakollisia. Halukkaat voivat myös suorittaa PADI:n vedenalaiskuvauksen erikoiskurssin.

Seminaarin aikana käydään kunkin kuvaajan kanssa läpi kuvauskaluston mahdollisuudet ja rajoitukset, erityistoiveet ja kiinnostuksen kohteet. Sukelletaan pienissä ryhmissä niin, että voin vedenalla antaa jokaiselle vinkkejä kuvakulmista ja kohteista. Iltaisin katsotaan ja editoidaan kuvia ja opitaan omista ja muiden virheistä ja onnistumisista. Seminaarin kesto on 3-5 päivää riippuen osallistujamäärästä, mutta olen koko matkan ajan käytettävissä kysymyksiä varten.

Bunakenin riutat soveltuvat mielestäni erinomaisesti kaikenlaiseen vedenalaiskuvaukseen. On upeita värikkäitä riuttaseinämiä kilpikonnineen ja hiekkapohjaisia kohteita, joissa makrokuvaaja löytää runsaasti kuvattavaa.

Suurin osa kohteista soveltuu myös snorklaajille. Omasta kokemuksesta voin myös suositella Bunakenia snorklaaville tai sukeltaville lapsille ja jollei sukelluskorttia ole, voi sen suorittaa hyvissä olosuhteissa Bunakenilla.

Ralf ├ůströmRalf "Rafu" Åström on toiminut mainosvalokuvaajana vuodesta 1985, oma studio sijaitsee Helsingin ytimessä. Sukelluskouluttajana Suomessa ja ulkomailla Rafu on toiminut vuodesta 1992. Sukelluskuvauksen Rafu aloitti melkein heti suoritettuaan sukelluskurssin Australiassa vuonna 1989. Silloinen Nikonos-kamera vaihtui pian koteloituun järjestelmäkameraan, eikä Rafu ole omien sanojensa mukaan sen jälkeen koulutus- ja opassukelluksia lukuunottamatta tehnyt yhtään sukellusta ilman kameraa. Vuosina 1994-97 Rafu työskenteli sukellusoppaana ja photo-prona Belizessä, St. Lucialla, Aruballa ja Bonairella. Rafun vedenalaiskuvia löytyy Flickr-galleriasta.


Living Colours Dive Resort sijaitsee trooppisella Bunakenin saarella Manadon kaupungin edustalla Pohjois-Sulawesilla Indonesiassa. Keskus on Bunakenin kansallispuiston ytimessä, kirkkaiden vesien ja värikkäiden koralliriuttojen ympäröimänä. Sukelluksesta vastaavat suomalaiset PADI-kouluttajat sekä paikalliset kokeneet divemasterit. Majoitus on perinteisissä tilavissa puisissa bungaloweissa, joista on upeat merinäköalat.

Sukellus − Täyden palvelun sukelluskeskuksessa sinusta huolehtivat suomalaiset PADI-kouluttajat Jaakko ja Mia, PADI-kouluttajat Ali ja Jun, sekä kokeneet sukellusoppaat Marthin, Inyo, Erol, Nelwan, Alfian ja Dodi. Pitkillä rennoilla sukelluksilla ehdit nähdä ja kokea Bunakenin kansallispuiston ja Manadon lahden kuuluisat riutat lukemattomine eliöineen. Henkilökunta huolehtii sinusta ja sukellusvälineistäsi, jolloin sinun tehtäväksesi jää ainoastaan nauttia lomastasi.

Kaikki sukelluskohteet ovat samalla myös ensiluokkaisia snorklauskohteita. Manadonlahden kauempana sijaitseville sukelluspaikoille voidaan järjestää kokopäiväretkiä. Sukellus Bunakenilla on pääasiassa pystysuorien koralliseinämien ihailua lempeitä merivirtoja hyväksi käyttäen. Virrat määräävät sukelluksen suunnan ja veneet noutavat sukeltajat riutan reunalta sukelluksen lopussa.

Featherstars by Ralf ÅströmBunaken National Marine Park kattaa kokonaisuudessaan lähes 90 000 hehtaaria. Puiston viiden saarten ympärillä ja Manadon lahdella on yhteensä yli 40 maailmankuulua sukelluskohdetta. Kansallispuiston pystysuorilta seinämiltä löytyy maailman rikkain merielämä. Puiston vesissä elää mm. yli 1000 riuttakala-, 400 koralli- ja 7 jättisimpukkalajin edustajia. Bunaken National Marine Park onkin ehdolla Unescon Maailman Perintökohteeksi maailman rikkaimpana vesistönä.

Puiston riutoilla elää myös noin metrin mittaisia jättiläissimpukoita sekä dugongeja eli ns. merilehmiä. Merilehmät laiduntavat matalikon meriruohikoilla ja paras mahdollisuus nähdä niitä on täydenkuun aikaan. Meren syvyyksissä elää kaksi eri lajin elävää fossiilia, nautilus (helmivene) ja coelacanth (varsieväkala). Delfiinit ja pilottivalaat ovat tuttu näky veneilijöille, mutta veneretkellä voi kohdata myös muuttomatkalla olevia ryhä- ja miekkavalaita sekä kaskelotteja.

Sukellus alueella on ympärivuotista. Ilmasto on trooppinen, lämpötila vaihtelee 25 ja yli 30 °C välillä vuodenajasta riippuen. Huhtikuusta marraskuuhun on kuiva kausi, jolloin vallitsevat tuulet puhaltavat kaakosta ja meri on yleensä tyyni. Joulukuusta maaliskuuhun vallitseva tuuli puhaltaa luoteesta ja tuo mukanaan ajoittaisia sateita. Veden lämpötila vaihtelee 27 ja 30 °C välillä ja näkyvyys 15:sta yli 30 metriin.

Majoitus - Living Colours Dive Resort on pieni ja idyllinen lomakohde meren rannalla. Kymmenen perinteistä puista bungalowia sijaitsevat pienellä kukkulalla, vain 50 askelman päässä rannasta, ja niistä on upeat merinäköalat. Sijainti kaukana generaattoreista ja baarin humusta takaa hyvät yöunet. Bungaloweihin mahtuu 2-4 henkeä ja niissä on:

 • yhden- ja/tai kahden hengen sängyt
 • tuuletin ja hyttysverkko
 • kylpyhuone länsimaisella wc:llä ja suihkulla, vedenlämmitin
 • tilavalla parvekkeella riippumatto, lepolassi ja sohva
 • bambu-, rottinki- ja kookospalmupuusta tehdyt huonekalut
 • 24 h sähköt (220 V).

Majoitus sisältää: kolme ateriaa päivässä, kahvia, teetä ja juomavettä.

Lisäksi saatavilla:

 • langaton internetyhteys kaikissa bungaloweissa ja koko resortin alueella
 • kirjastossa tieteiskirjoja sekä romaaneja
 • DVD soitin, elokuvia ja luontodokumentteja
 • punttisali perusvarustuksella.

Merinäköalalla varustetussa ulkoilmaravintolassa tarjotaan indonesialaisia ja länsimaisia herkkuja. Taitavat paikalliset kokit työskentelevät avokeittiössä, ja heille voi myös esittää toivomuksia aterioiden suhteen. Ruoka-aineallergikot huomioidaan menua suunniteltaessa, kunhan etukäteen tiedetään, mitä ruoka-aineita välttää.

Matkan hinta 2600 €.

Päivitys 22.12.2015: matkakuvauksen mukaiset lennot on varattu matkan varanneille, jatkossa matkan hinta 1400 € + lennot saatavuuden mukaan.

Matkan hintaan sisältyy:

 • lennot Helsinki-Manado-Helsinki
 • kuljetus Manado-Bunaken-Manado
 • majoitus 9 vrk jaetussa 2 hh huoneessa
 • täysihoito 9 vrk
 • 7 sukelluspäivää, 3 sukellusta päivässä
 • sukellusopas, säiliöt ja painot
 • valokuvausopastusta aloittelijasta ammattilaiseen
 • lippuihin kirjoitettavat verot

Hintaan ei sisälly:

 • viisumi 35 USD
 • lentokenttäverot
 • Indonesian maastapoistumismaksua 10 €
 • virvoitusjuomia/alkoholia
 • vapaaehtoinen matkavakuutus; kehotamme matkustajaa ottamaan matkavakuutuksen, johon sisältyy peruutusturvavakuutus
 • paikalliset sukellusverot ja luonnonpuistomaksut (15 USD / matka)
 • vuokravarusteet, mm. matkalaitepaketit, sukellustietokoneet, kamerat, valaisimet, salamat, skootterit.

Lentoaikataulu:

19.2. 07:35-08:15 Helsinki-Kööpenhamina (Finnair)
19.2. 12:30-07:30 (+1) Kööpenhamina-Singapore (Singapore Airlines)
20.2. 09:20-13:05 Singapore-Manado (SilkAir)

29.2. 13:50-17:05 Manado-Singapore (SilkAir)
29.2. 23:55-06:20 (+1) Singapore-Frankfurt (Singapore Airlines)
01.3. 09:50-13:15 Frankfurt-Helsinki (Lufthansa)

Sukellusluokitusvaatimus: Kohde sopii kaiken tasoisille sukeltajille sekä myös ei sukeltavalle.


Tämän matkan yhteydessä rahoitustarjous TUOHI MasterCard:

 • 6 tai 10 kk korotonta maksuaikaa tasaerin

Tarjous voimassa vain uusille TUOHI-asiakkaille. Tilinhoitomaksu 5 € / kk peritään. Lisätietoja kortista verkossa ja tarjouksesta meiltä.


Tiedustelut ja varaukset sähköpostilla matkat@sukelluskeskus.fi, puhelimitse 045 130 0865 tai alempana tällä sivulla.

Tampereen Sukelluskeskus Oy on rekisteröity Kuluttajaviraston valmismatkarekisteriin matkanjärjestäjänä rekiströintitunnuksella 750/08/MjMv.

Palveluhinnaston mukainen palvelumaksu 15 € /varaus peritään. Lisämaksu maksettaessa matka Visa, MasterCard ja American Express -luottokorteilla +1,5%, sekä Diners Club -luottokorteilla +3%.

Lisä- ja erityismatkaehdot >
Yleiset valmismatkaehdot >


Living Colours house reef

Turtle by Ralf Åström

Crab by Ralf Åström

BW hard coral by Ralf Åström

Diver on wall by Ralf Åström

Living Colors Resort:

Sukelluskohteet Bunakenilla