Jääsukeltamisen kauneutta

Sukelluskurssit ja sukkellusvarusteet

Jääsukeltamisen kauneutta

Jääsukeltaminen on monille tuttua sosiaalisessa mediassa julkaistuista videoista tai kuvista. Hakusanalla #icediving löydät useampia Instagram-postauksia ympäri maailman. Youtubesta löytyy hienoja videoita jään alle sukeltamisesta niin vapaasukeltaen kuin laitesukeltaen. Yksi jään alle sukeltamisesta maailmanlaajuisen ilmiön tehnyt video on oululaisten sukeltajien tekemä ”Fishing Under Ice”. Dim Diamonds ryhmän vuonna 2012 tekemä video haastaa katsojaa ihmettelemään, mitä videossa oikeasti tapahtuu ja onko se jonkinlainen scifi-video. Painovoiman lakeja hämmennetään urakalla. Mikäli et kuulu niihin yli 6 miljoonaan, jotka videon ovat nähneet, niin käy katsomassa se.

Mikä jään alle sukeltamisessa sitten houkuttaa?

Suomalaisille aktiivisukeltajille, joille sukeltaminen on intohimo, talvi tuo epämiellyttävän viiveen säännölliseen sukeltamiseen. Monet saattavat käydä sukellusmatkoilla talven aikana ja näin hoitaa pahinta sukelluksen puutetta. Yksi tapa tehdä sukeltamisesta ympärivuotinen ja monipuolinen laji, on käydä SSI Ice Diving specialty -kurssi. Videoista ja kuvista voit nähdä, miten kaunista vedenalainen maailma on talvella jään alla. Jääkansi rauhoittaa veden liikkeen ja tutussa sukelluskohteessa on yleensä todella kirkasta. Sama sukelluskohde näyttäytyy aivan uudenlaisessa valossa (kirjaimellisesti) ja ilmeessä. Jääkansi itsessään on luonnon omaa taidetta parhaimmillaan. Yksikään neliömetri jäässä ei näytä samalta, vaan siellä täällä jäähän on ilmestynyt ilmakuplia, läikkiä, aukkoja ja jäätyneitä lehtiä. Jään alle sukeltamisen parhaimpia hetkiä onkin tutkiskella jääkantta pinnan läheisyydessä.

Auringon valonsäteet

Kuten artikkelin ensimmäisessä kuvassa näet, oikeaan vuodenaikaan ja oikeanlaisena päivänä kaikki tarvittavat elementit tuntuvat olevan täydellisesti kohdallaan. Helmi-maaliskuun talvipäivinä aurinko paistaa jo horisontin yläpuolella ja säteiden lämpö tuntuu poskilla. Maassa on valkoista lunta ja lämpötila saattaa ajoittain nousta jo plussan puolelle. Olosuhteet ovat täydelliset niin pinta henkilökunnalle kuin veden alla oleville sukeltajille. Veden alle auringon valo näkyy erinomaisesti ja avannosta veteen ulottuvat säteet muodostavat kauniin ilmiön niin kohteen pohjaan kuin pinnalle. Valonsäteiden osuessa pohjaan avannon muoto näkyy selkeästi valossa ja ilmakuplien aiheuttama vedenpinnan väreily luo valonsäteistä elävän taideteoksen.

Mikäli pidät luonnon kauneudesta ja haluat nähdä jotain uutta, niin aloita katsomalla #icediving tai #divingunderice aiheisia kuvia Instagramista ja Facebookista. Sen jälkeen ota yhteyttä Sukelluskeskukseen ja varaa Ice Diving Specialty kurssi, niin pääset itse kokemaan ja näkemään saman kauniin maailman.

Ice Diving kursseilta videoita:

SSI Ice diving specialty 2019

SSI Ice diving specialty 2015